17. 5. 2024   |   svátek má Aneta
 

Výživová poradna › Bramboračka od babičky

Název Množství a jednotka
brambory 4 ks
sušené houby 2 hrsti
velká mrkev 1
petržel 1 ks
malý celer 1/2
Zobrazit všechny ingredience

polévky
Porce: 4
Kuchyně: česká
Příprava: 10 min.
Vaření: 30 min.
Mamut :-)


Uvaříme si poctivou bramboračku, jak ji vařily naše babičky?



Postup
Sušené houby namočíme do půl litru vody alespoň na dvě hodinky. Na másle připravíme tmavší jíšku, zalijeme studeným vývarem nebo vodou (1l), přidáme namočené houby a povaříme. Po čtvrt hodině přidáme na kostičky nakrájené brambory, mrkev nakrájenou na kolečka, kousek celého celeru, celou petržel, celou oloupanou cibuli, osolíme, přidáme majoránku, pepř a prolisovaný česnek. Vaříme, až je zelenina měkká. Můžeme přidat bujón, ale není nutný, pokud použijeme vývar. Z hotové polévky vyjmeme celou zeleninu, kterou můžeme použít do masové pomazánky. Podáváme s nasekanou petrželovou natí.

Tip:
Mouku do polévky můžeme opražit nasucho na teflonové pánvi dorůžova, necháme vychladnout, rozkvedláme ji v trošce vody a na začátku varu ji přidáme do polévky. Lžičku másla pak dáme přímo na talíř do horké polévky, krásně ji zjemní.

Pokud nechci celou zeleninu z polévky vyhodit ani ji do ní pomixovat (úplně změní chuť polévky), zároveň s touto polévkou peču nějaké maso nebo udělám rajskou s vařeným hovězím a už dopředu s pomazánkou počítám, tak dám masa o trochu víc.


 


RECEPTY

Dýňový kompot podle babičky

Postup: Dýni oloupeme, ostrou lžící odstraníme pořádně semena, nakrájíme na menší... zobrazit recept

RECEPTY

Stryk - Švestkový bramborák

Postup: Brambory oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle (malé kapky). Slijeme... zobrazit recept

RECEPTY

Šuhajky (šuhajdy)

Postup: Ivu rozpustíme ve vodní lázni, přidáme cukr a kakao a promícháme. Rozložíme si... zobrazit recept

RECEPTY

Indická cizrnová polévka

Postup: V hrnci na olivovém oleji zpěníme jemně nakrájenou cibuli, přidáme utřený... zobrazit recept

RECEPTY

Jablečný štrůdl z tvarohového těsta

Postup: Z mouky, změklého másla, kostky tvarohu a špetky soli dobře zpracujeme vláčné... zobrazit recept

BABKA KOŘENÁŘKA

Máta

Máta peprná patří mezi nejpoužívanější rostliny. Latinsky se označuje jako Mentha piperita či Mentha × piperita. Běžně se můžete setkat i s mnoha lidovými názvy, které znějí pepřová máta, balšám, větrová bylina, větrové... zobrazit článek

RESTAURACE

Staré časy

Stylová restaurace, která nabízí valašské speciality, steaky na grilu, domácí...